Ads

Nov 9, 2009

MPMUM vs SPKUM


Hangat pilihanraya kampus makin terasa apabila perbalahan atau 'perang mulut' atau 'perang dingin' berlaku diantara dua 'kuasa besar' UM iaitu Majlis Perwakilan Mahasiswa UM(MPMUM) dan Sekriteriat Presiden Kolej Kediaman UM (SPKUM). Perbalahan berlaku disebabkan 'kuasa' untuk 'menakhluki' kolej kediaman di Universiti Malaya.

Di kala peperiksaan akhir semester ini,kedua-dua 'kuasa' ini saling berbalas-balas tentang kebajikan di kolej kediaman,terutamanya seperti isu yang berlaku di KK4.

Pihak MPMUM berkelakuan seperti 'tidak puas hati' dengan tindakan pentadbiran kolej atau JIK JTK menangani isu-isu berkenaan kebajikan mahasiswa. Manakala pihak SPKUM (kira wakil JIK JTK la ni) dikatakan tidak melakukan sebarang tindakan atau 'playsafe' dalam menangani isu.

1. Sebelum ini dikatakan MPMUM telah berusaha untuk bekerjasama dengan SPKUM untuk sama-sama menangani isu dan masalah di kolej kediaman tetapi tidak mendapat respon positif dari pihak SPKUM.

Apabila ditanya kepada pihak SPKUM tentang perkara ini,mereka berkata ;

"tidak nampak satu pon usaha dari MPMUM yang mereka ingin menangani masalah kolej,apatah lagi ingin berkerjasama dengan kami."

"Penghuni kolej lebih rapat dengan kami(JIK JTK) daripada MPMUM,jadi kami lebih memahami situasi yang dialami oleh mereka."

2. Exco Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM), Mohd Aizat Bin Mohd Saleh, dengan nada yang 'emosional' berkata ;

“Isu yang berlaku, seperti bilik sempit di kolej kediaman Bestari dan dewan makan baru-baru ini, biarkan (sahaja) pimpinan JTK yang menyelesaikannya.”

“Banyak lagi tugasan dan hasrat mahasiswa yang belum dipenuhi, misalnya kebajikan pelajar-pelajar kita di luar kampus dan isu perkhidmatan bas. Ini sebenarnya yang perlu kita tumpu”

“Saya cadangkan, sekiranya JTK tidak boleh (untuk) selesaikan masalah pelajar kolej, letak jawatan dan adakan sahaja Pilihan Raya Kolej Kediaman, biar mahasiswa pilih pimpinan yang layak untuk berkhidmat.”

Bila ditanya mengenai 'renovation' di KK4,beliau berkata; “Tidak ada masa lain untuk perbaiki kolej?”.


Bayangkan bertapa tidak profesionalnya beliau seperti menyindir JIK JTK dan pertadbiran kolej. Inilah wakil yang diangkat sendiri oleh mahasiswa kalian. Beliau mengeluarkan kata-kata seperti tidak berfikir terlebih dahulu. Kebajikan di luar kampus dan isu bas telah lama diutarakan,tetapi masih tidak lagi selesai.(Taknak letak jawatan abang?). Dan berkenaan 'renovation',bila masa nak buat jika ia memakan masa 3bulan?.(iskh3..kesian abang ni).

3. Setiausaha agung MPMUM , Sdr Syahrizul Ayuni Binti Zulkiply pula berkata beliau akan cuba sedaya upaya membantu pihak SPKUM untuk menangani isu kolej. Walaupon SPKUM dikatakan seperti 'tidak ambil peduli' dengan MPMUM.

"Saya bersedia untuk bawakan isu ini keperingkat lebih tinggi, atau jika pihak SPKUM mahu bawakan sendiri, saya boleh bantu untuk uruskan pertemuan/dialog/perbincangan dengan pihak NC, SUHAKAM mahupun Kementerian Pengajian Tinggi, jika tidak mahu juga saya uruskan pertemuan, saya boleh bantu untuk memberikan nombor untuk dihubungi kepada pihak SPKUM."

Sikap begini yang perlu ada di dalam pimpinan,bukan seperti abang Aizat Saleh yang 'emo' dan tidak berfikir terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan. Harap SPKUM dan MPMUM saling membantu untuk menyelesaikan masalah kami(students).

4. Persatuan Penghuni Menderita (PPM) menyatakan di dalam UM-TODAY bahawa mereka telah membuat banyak aduan mengenai masalah di KK4 tetapi tidak diendahkan JIK JTK. Mereka yang bersikap tidak profesional melontarkan rasa tidak puas hati kepada JTK KK4 dengan menyebarkan risalah memburukkan nama JTK KK4.

Apabila pentadbiran mengarahkan kepada PPM untuk 'tunjuk muka',tidak pula mereka berani keluar mengutarakan masalah. PPM juga mendakwa pentadbiran kolej mengadakan dialog bersama pengetua hanya selepas didesak oleh pelajar. Sedangkan pihak pentadbiran KK4 telah merancang dgn lebih awl lg perbincangan tersebut.

Ada penghuni KK4 yang mendakwa PPM ini diterajui oleh Maryam Muneerah Ahmad,Nurul Hanis Ibrahim,Saiedah Nafisah Roslan dan Nurul Iffah Anwar. Mereka ini adalah penghuni KK4 yang didakwa bergiat dalam PPM secara 'pengecut'. Mereka juga didakwa 'orang kuat Pro-Mahasiswa' di kalangan mereka. Difahamkan juga Sdr Shahrizul Ayuni terlibat secara tidak lansung dengan menyokong pergerakan ini.(duduk KK4 gak ayuni ni).**ada agenda ke?**

**kami PRO-STUDENT berharap agar kami,mahasiswa, tidak menjadi mangsa kepada perbalahan di antara dua pihak ini. Jangan gila kuasa masing-masing. Berkerjasama untuk menegakkan kebajikan kami dan jaga keharmonian di Universiti Malaya ini.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl