Ads

Sep 30, 2009

Di mana MPMUM?


Tidak dinafikan lagi MPMUM memang banyak melakukan perubahan pada sesi ini. Tetapi ada lagi yang mempersoalkan,apa perubahan yang mereka lakukan selama ini. 'PERUBAHAN' membawa banyak maksud dari pelbagai aspek. Bagi PRO-STUDENT,MPMUM melakukan perubahan kepada pentadbiran di UM menjadi lebih 'merundum' dan teruk.Itu juga dinamakan 'PERUBAHAN'.

MPMUM sesi ini banyak menekankan tentang PRK terutamanya kepada sistem e-voting. Mereka ingin menegakkan keadilan mahasiswa katanya dengan tegas membantah sistem itu untuk PRK akan datang atas alasan sistem itu tidak telus,bla..bla..bla... Tetapi adakah MPMUM menekankan tentang kebajikan mahasiswa di Universiti Malaya ini? Kenapa sebok sangat pasal e-voting?

Kes pecah masuk bilik baru-baru ini telah berlaku di kolej kediaman ke-6. Beberapa bilik dan harta benda telah berjaya 'dihilangkan' oleh penyangak-penyangak tersebut. Salah seorang mangsa apabila bertanya mengenai perkara ini berkata :

" Saya rasa orang luar yang buat benda macam ni sebab berdekatan dengan pintu masuk di PPUM. Perkara ini tak sepatutnya berlaku. Saya harap pihak UM akan mengambil tindakan sewajarnya"

Kes ini akhirnya sampai ke pengetahuan pihak atasan (Pengetua Kolej Kediaman ke-6,TNC,NC,Pejabat Keselamatan,MPMUM dan SPKUM..). Persoalan di sini,dimanakah MPMUM berada?Ini semua tentang kebajikan mahasiswa di kolej ke-6. Adakah mereka mengetahui tentang perkara ini atau buat-buat tak tahu? MPMUM sepatutnya berusaha mengambil tindakan sekurang-kurangnya memantau dan mengambil berat tentang hal ini. Tetapi TIDAK.TIDAK SAMA SEKALI.

"Kenapa mereka lebih mementingkan isu e-voting dan tidak kepada kebajikan mahasiswa yang sepatutnya mereka perlu ambil tahu?"

Terima kasih kepada SPKUM yang banyak mengambil berat terhadap kolej ke-6. Beberapa wakil SPKUM telah memantau masalah di kolej tersebut dengan berbincang bersama Presiden Kolej 6,JIK JTK dan pentadbiran kolej 6 serta membawa perbincangan tersebut kepada TNC. Huurrmmm...sekurang-kurangnya ada laa yang mengambil berat.

SPKUM sesi ini banyak melakukan pemantauan dan mengambil berat tentang isu-isu kolej kediaman. Seperti sebelum ini,isu fitnah di kolej ke-11 dan ke-12,SPKUM bersama-sama berbincang dan 'melawan' dengan mengeluarkan keterangan dan bukti-bukti kukuh untuk mempertahankan kolej kediaman masing-masing. Tetapi ketika ini(setiap masa kot) MPMUM masih sibuk mempertikaikan isu e-voting. Kenapa benda ini berlaku? Siapa yang jaga kebajikan mahasiswa ni? SPKUM ke MPMUM? Fikir sejenak.

p/s - tak abis-abis e-voting.kalo orang mati pon diorg tak kesah kot?
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl