Ads

Oct 2, 2009

PENGGERAK kuasai kolej


Seperti yang kita tahu dari sumber-sumber yang dipercayai,Penggerak Mahasiswa dikatakan menguasai pentadbiran di setiap kolej dan mempengaruhi mahasiswa-mahasiswa melalui JIK JTK kolej.

Mereka dipercayai menggunakan kuasa pentadbiran kolej untuk menghalang pihak PRO-M menyebarkan risalah-risalah di setiap kolej. Mereka juga ada yang menghalau penghuni luar yang berniat untuk menyebarkan risalah.

Persoalannya,bagaimana cara perlantikan JIK JTK kolej dijalankan di setiap kolej kediaman? dan bagaimana mereka boleh berjaya menguasai pentadbiran kolej? Adakah pelajar dari PRO-M boleh memegang jawatan di kolej kediaman?

Biasa yang kita tahu,JIK JTK kolej dilantik menggunakan sistem undian majoriti dari penghuni sendiri dan keputusan pentadbiran kolej. Biasanya pemilihan itu berdasarkan keaktifan pelajar itu semasa berada di kolej. Jika mereka aktif dan berkeupayaan,mereka akan diangkat untuk menjadi pemimpin. Seperti yang kita tahu juga,kebanyakan aktivis pro-m tidak aktif di kolej tetapi aktif di luar,contoh di API.

Persoalan lain,adilkah jika mereka sentiasa menguasai kolej?dan adilkah jika mereka tidak beri peluang untuk pro-m untuk memasuki kawasan kolej? Profesional ke tidak jika Penggerak menggunakan cara itu?

Cuba nyatakan maksud 'profesional' itu sendiri dan cuba fikirkan secara mendalam. FIKIR,FIKIR..

p/s - pro-s akan cuba kuar flyers,tgk mereka bg masok ke tak.hehe.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl